• יו"ר: ד"ר לי גולדשטיין
  • חברי ועד: ד"ר אופיר לבון
  • ד"ר נעמי גרוניך
  • פרופ' דני קורניק
  • ד"ר אילן יונגסטר
קורונה בישראל

פיתוח החיסונים הישראליים לקורונה – לוחות זמנים ותמונת מצב

"לא נהיה הראשונים שנביא את התרכיב לשוק אבל נהיה בעשיריה הראשונה", אומר מנהל המכון הביולוגי בנס ציונה | גם מנהל מכון מיגל הודיע: "השאיפה שלקראת סוף השנה יחלו הניסויים בבני אדם"

חיסון לקורונה. אילוסטרציה

מנהל המכון הביולוגי בנס ציונה, פרופ' שמואל שפירא, הציג אתמול (ג') בדיון בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, בראשות ח"כ עינב קאבלה, את לוח הזמנים המתוכנן לביצוע הניסויים בתרכיב החיסון לקורונה שמפתח המכון.

לדבריו, במחצית חודש אוקטובר אמורים להתחיל בשלב הראשון. "העבודה על הנוגדנים תיקח חודשים מעטים, ייתכן שמנות ראשונות יהיו מוכנות כבר בקרוב מאוד", ציין פרופ' שפירא.

בשלב 1 יבוצע הניסוי על כ-100 אנשים בריאים. שלב 2 מתוכנן להסתיים בסוף דצמבר ובו ישתתפו לפי התכנית כ-1,000 איש. שלב 3 יהיה מורכב יותר ויידרש לו יותר זמן. הוא יימשך לתוך 2021. אמורים להשתתף בו 30-20 אלף איש. "העלויות לשם כך אדירות", הדגיש פרופ' שפירא והוסיף: "ייתכן שבתוך השלב הזה, בהתאם לתוצאות, נתחיל לחסן יותר ויותר אנשים".

עם זאת, טרם הוגשה לוועדת הלסינקי הבקשה הרשמית לקבלת האישור הקליני. יו"ר ועדת הלסינקי העליונה, פרופ' איתן פרידמן מ"שיבא", מסר כי אם תוגש בקשה כזאת "נחזיר תשובה בתוך ארבעה שבועות".

פרופ' שפירא מסר כי התכנית היא לייצר 15-10 מיליון מנות של תרכיב החיסון. "יש תחילת ייצור בהסכם עם מדינה זרה", הוסיף. "לא נהיה הראשונים שנביא את התרכיב לשוק. ידעתי זאת מהרגע הראשון שבו התחלנו לפתח אותו, אבל  נהיה בעשיריה הראשונה ואנחנו מרגישים טוב יותר מהתוצאות שהשגנו מול חברות אחרות בעולם. אף גוף שעוסק בנושא הזה לא עשה כמות ונפח ניסויים בבעלי חיים כמו שאנחנו עשינו. אצלנו לא היו קיצורי דרך".

עוד דיווח שנעשו ניסויים בתרכיב על אוגרים וארנבות. "חזיר היה פחות טוב וגם עכבר פחות טוב לנושא בדיקת הבטיחות. ראינו שהתרכיב יעיל גם בבעלי חיים: הגוף שלהם פיתח נוגדנים שמנטרלים את הנגיף".

לדברי פרופ' שפירא, עלות מנה אחת של תרכיב ביולוגי של הנוגדן עומדת על כמה אלפי דולרים וכאשר יהיה מוכן, הוא יינתן תחילה לקבוצה ספציפית של חולים. "יש לנו בעניין הזה דו-שיח רציף עם משרד הבריאות", ציין.

בתוך כך, מנכ"ל מכון המחקר מיגל בקריית שמונה, דוד זיגדון, הודיע במקביל כי הניסוי הקליני בתרכיב החיסון שפותח במוסד זה יבוצע בבית החולים רמב"ם ויינתן דרך הפה ולא בהזרקה. הוא הביע תקווה שהניסויים בבני אדם יחלו לקראת סוף השנה.

נושאים קשורים:  חיסון לקורונה,  מכון מיגל,  המכון הביולוגי בנס ציונה,  פרופ' שמואל שפירא,  קורונה,  ניסויים בבני אדם,  ועדת הלסינקי,  פרופ' איתן פרידמן,  דוד זיגדון,  חדשות
תגובות