• יו"ר: ד"ר לי גולדשטיין
  • חברי ועד: ד"ר אופיר לבון
  • ד"ר נעמי גרוניך
  • פרופ' דני קורניק
  • ד"ר אילן יונגסטר
חדשות

בשורה לנשים: פותחה גלולה חדשנית למניעת הריון בנטילה חד חודשית

הגלולה החדישה, קפסולת ג'לטין שנוסתה בהצלחה על חזירות, משחררת בקצב איטי ומתוזמן היטב הורמונים סינתטיים למניעת הריון

גלולות למניעת הריון (צילום: אילוסטרציה)

צוות חוקרים רב תחומי ובין מוסדי בארה"ב, בהובלת פרופ' רוברט לנגר מ-MIT, דיווח בשבוע שעבר ב-Science Translational Medicine על פיתוחה של גלולה חדשנית למניעת הריון, בנטילה חד חודשית במקום בנטילה יומית. הגלולה, שנוסתה עד כה על 29 נקבות חזיר, נועדה למעשה למנוע מצב שבו אישה הנוטלת גלולות למניעת הריון תשכח ולו אך גלולה אחת ביום מסוים לאורך תקופת הנטילה. כיום, יותר מ-50% מהנשים שנוטלות גלולות למניעת הריון "מפספסות" לפחות מינון אחד לאורך שלושה חודשי נטילה.

הגלולה החדישה היא קפסולת ג'לטין. היא מתפרקת בקיבה ואז משתחררים מתוכה מבנים פולימריים בצורת כוכב בן שש צלעות. הם יושבים בקיבה במשך שלושה שבועות לפחות ומתוכם משתחררים בקצב איטי ומתוזמן היטב הורמונים סינתטיים למניעת הריון.

הגלולה עשויה למנוע הריון לא מתוכנן שנגרם עקב טעות שיכחה בנטילה היומית. שיטת הסעה ושחרור של חומר תרופתי, די דומה לזו שבקפסולה החדישה, נוסתה על ידי אותו צוות פיתוח לגבי תרופות נגד מלריה וטיפול אנטי-ויראלי נגד HIV, בכלל זה גם במסגרת ניסוי קליני בבני אדם. החידוש הפעם הוא לגבי השימוש בטכנולוגיה הזאת בגלולה למניעת הריון.

פרופ' לנגר מסר כי להערכתו הטכנולוגיה הזאת, כאשר תשוכלל יותר, עשויה לשמש למגוון רחב של טיפולים תרופתיים, בכלל זה בתרופות למחלות נפש, אלצהיימר או התמכרות למשככי כאב.

בדו"ח המחקר הנוכחי צוין שהצוות בדק את קצב שחרור החומר התרופתי בקיבה ואת מידת העמידות של החומר התרופתי לסביבה החומצית בקיבה. כמו כן נבדק הנושא לגבי שני סוגים של הורמונים סינתטיים, לרבות פרוגסטרון סינתטי, שיכולים להיות ארוזים בקפסולה. לאחר 29 יום מנטילת הגלולה, ההורמון שהשתחרר מהאריזה עדיין נותר בדם נקבת החזיר בניסוי. הצוות מסר כי חברת התרופות לינדרה אמורה להמשיך בפיתוח.

פרופ' רוברט סמואל לנגר, שאמור הוביל את פיתוח הגלולה, הוא יהודי אמריקאי בן 71. ב-2013 קיבל את פרס וולף בישראל וכמו כן הוענק לו באותה שנה תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בן גוריון. האב המייסד של הנדסת הרקמות מכונה לא אחת "סופרמן של המדע" וגם "בוב הקוסם", ועד כה זכה ביותר מ-220 פרסים בתחום המדעי.

בצוות המחקר היו מדענים ורופאים מהמכונים למחקר אינטגרטיבי לסרטן, הנדסה כימית ורפואה השוואתית ב-MIT, ביו-הנדסה באוניברסיטת נורת'ווסטרן בבוסטון, המחלקה למיילדות וגינקולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת דרום קליפורניה, המחלקה לגסטרואנטרולוגיה, כבד ואנדוסקופיה בבית החולים בריגהם אנד וומן ובית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד בבוסטון.

נושאים קשורים:  מניעת הריון,  הורמונים,  חדשות,  גלולות למניעת הריון
תגובות